PUBLICITATE

Lomnica - vârful muntelui

Transmisiune în direct pe Iunie 9, 2016
vizualizări

Descriere

Lomnica (slovacă: Lomnický štít, germană: Lomnitzer Spitze, maghiară: Lomnici-csúcs) - al doilea vârf ca înălțime din Munții Tatra (2634 sau 2632 m) după Gerlach (2655 m), situat în partea slovacă a Munților Tatra Înalți. Până la măsurători mai precise, în jurul anului 1860, a fost considerat cel mai înalt vârf din Munții Tatra.

Încă din secolul al XV-lea a fost o stemă a familiei Berzevich din Veľká Lomnica. De asemenea, a fost considerat un simbol al Spišské Tatry. În secolele al XVII-lea și al XIX-lea, la fel ca în multe alte locuri din Munții Tatra, pe Vârful Lomnický (în zona Pajiștilor de Cupru) au existat lucrări miniere. Prima ascensiune cunoscută a fost făcută de Jakob Fabri senior (membru al unei familii angajate în minerit în această zonă) între 1760 și 1790. Printre primele ascensiuni turistice se numără următoarele: Robert Townson cu doi vânători la 17 august 1793, Stanislaw Staszic cu călăuze la 21 august 1802 sau 1804. În timpul iernii, primul care a ajuns pe vârf a fost Theodor Wundt cu ghidul Jakob Horvay, la 27 decembrie 1891.

Până în 1870, Lomnica a fost cel mai vizitat vârf din Munții Tatra Înaltă. Scriitoarea Jadwiga Luscheva a venit la Spiš doar pentru a vedea Lomnica, iar președintele Ludvík Svoboda a fost de mai multe ori pe jos pe acolo. Lomnica a jucat un rol important în istoria cuceririi Munților Tatra. Stanislav Staszic s-a urcat pe el pentru a face experimente cu magnetismul. Maksymilian Nowicki a scris în 1867: Cine se ține bine pe picioare și nu are amețeli, va urca și va coborî cu ușurință de pe ea. Cucerirea muntelui în 1891 de către alpinistul german Theodor Wundt, în condiții dificile de iarnă, a fost recordul de atunci al dificultăților depășite.

Alpinisti polonezi de renume au luat parte la lupta pentru cucerirea dificilului perete vestic, înalt de 250-400 m. La 8 august 1929, Wiesław Stanisławski, Antoni Kenar și Aleksander Stanecki au escaladat-o (pe partea stângă), iar la 21 iunie 1930 Wincenty Birkenmajer și Kazimierz Kupczyk au escaladat o altă rută (pe partea dreaptă). Jan Kazimierz Dorawski a scris despre acest al doilea traseu că, probabil, nu poate fi depășit de nimic altceva în Munții Tatra.

Hărți
PUBLICITATE
0 Comentarii

Autentificare pentru a participa la discuție

PUBLICITATE

Chat

PUBLICITATE
Trimiterea de mesaje numai către cei conectați