PUBLICITATE

Przeworsk

Transmisiune în direct pe Mai 15, 2017
vizualizări

Descriere

Przeworsk - un oraș în Voievodatul Podkarpackie, în județul Przeworsk, în podișul Rzeszowskie, pe râul Mleczka, lângă drumul internațional E40, fost sediu al magnaților polonezi.

Oraș nobiliar privat fondat în 1394, în secolul al XVI-lea era situat în provincia rutenească. În perioada 1975-1998 a fost în provincia Przemysl. Este membru al Asociației Orașelor Poloneze.

Orașul are 15.733 de locuitori (31 decembrie 2010)[4]. Sfântul patron al orașului este Sfântul Anton de Padova.

Przeworsk a fost menționat pentru prima dată în 1281. Orașul a fost fondat în 1393, la intersecția unor importante rute comerciale, în locul unei foste cetăți rutene. Datorită numeroaselor privilegii și a înființării unui district judiciar în 1470, Przeworsk a devenit al doilea centru municipal al ținutului Przemyśl și a găzduit tribunale nobiliare. Timp de ani de zile, orașul a jucat un rol de centru important al vieții economice, în special în domeniul meșteșugurilor (țesut) și al comerțului. Numeroasele invazii ale armatelor tătară, cazacă, rusă și suedeză au provocat declinul orașului Przeworsk. La începutul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, orașul s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, odată cu înființarea moșiei Lubomirski entail (1825), construirea unei fabrici de zahăr (1895) și a unui nod de cale ferată.

În prezent, Przeworsk este un centru local de servicii și industrial, precum și un nod de transport unde se intersectează importante căi de comunicație și trei linii de cale ferată. Orașul este centrul administrativ al județului - este sediul biroului districtual, al tribunalului districtual, al procuraturii districtuale, al sediului poliției districtuale și al brigăzii de pompieri de stat, printre altele.

În oraș există aproximativ 60 de clădiri istorice. Cele mai importante sunt: mănăstirile gotice fortificate: Mănăstirea Bernardine (Biserica Sfânta Barbara) și Casa Sfântului Mormânt (Bazilica cu Capela Sfântului Mormânt), Primăria, Palatul clasicist Lubomirski, mănăstirea barocă a Fiicelor Carității, singurul muzeu viu în aer liber din Polonia "Pastewnik".

Hărți
PUBLICITATE
0 Comentarii

Autentificare pentru a participa la discuție

PUBLICITATE

Chat

PUBLICITATE
Trimiterea de mesaje numai către cei conectați