PUBLICITATE

Ustroń - drumul nr. 941

Transmisiune în direct pe Iulie 19, 2016
vizualizări

Descriere

Răscruce de drumuri Ustroń Polana. Numele Polana provine de la o poiană din pădurea de lângă Vistula, unde s-au stabilit primii locuitori ("...12 zahradnikuw kterech mam na polanie ..." - de la prima mențiune a lui Polana în 1607). Așezământul a aparținut lui Mikolaj Rudzki, de la care a fost cumpărat în 1633 de ducesa Elisabeta Lucreția de Cieszyn. Mai târziu, Polana a făcut parte din Ustroń Górny, care a fost un sat separat până în 1839, când Ustroń Górny și Ustroń Dolny au fost unite.

În 1792, prințul Albert Sasko-Cieszyński a înființat aici o fabrică de hârtie. O bucată dintr-o pajiște adiacentă de lângă râul Vistula îi aparținea, care era necesară pentru albirea la soare a cârpelor de in, care erau apoi folosite pentru fabricarea hârtiei.

În 1837, fabrica de hârtie a fost mutată în josul Vistulei, la Hermanice, unde a funcționat cu întreruperi până în 1933. Aici se forjau osii și accesorii pentru căruțe. Puterea ciocârliilor era asigurată de râul Młynówka care curgea prin el. În 1899, forja din Polana a fost lichidată, iar în clădire a fost instalată o turbină de apă, care a alimentat cu energie electrică forja din Ustroń și a funcționat până în anii 1960. În afară de clădirea fostei forje a fabricii de hârtie, există și un baraj pe râul Mlynowka cu iazuri, care permite reglarea nivelului apei în rezervorul artificial de apă situat lângă acesta, cu o suprafață de 0,65 ha.

Hărți
PUBLICITATE
0 Comentarii

Autentificare pentru a participa la discuție

PUBLICITATE

Chat

PUBLICITATE
Trimiterea de mesaje numai către cei conectați